ssg'ye hak veriyorum. evet belkide soru gerçekten orada... herzaman hydrogen'nin dedii gibi, bugün bi bilgisayar alınca yanından "user manual" yerine 10 dilde "power kablosunu nasıl takarsınız" şeklinde bir kitapçık çıkıyor.
insanların makine ile interaksiyonu hemen olamıyor. yani c64'ün yanından çıkan kitabı okuyan biri direk;
10 PRINT "HEDE"
20 GOTO 10
diyip direk "wooow, programladım bilgisayarı" heycanına girebiliyordu. bugün ise durum çok karmaşık. aslında karmaşık değilde, sanki os ve hw üreticileri, bunu pek istemiyor, dummy user olsun, 1-2 click ile mail alsın, browse yapsın istiyor gibi...
alakasız ortamlarda alakasız insanlarla tanıştım. muhabbet edince, aslında yaptıkları işlerin tam bizim "wild compo" yada "video animation compo" yada "streaming music compo" ya uygun olduklarını gördüm ve onlara açıkladım.
sanırım yıllardır sıkıntısını çektiğimiz şey; "DEMOSCENE" kelimesi, bizden başka kimseye bişi ifade etmiyor... geçenlerde spaztica, bahçeşehir üni. tarafından düzenlenen "BARCAMP" etkinliğini post etmiş, haber vermişti. web2.0 üzerine, dünyada çok popüler olan, web tabanlı uygulama, tasarım, css, html vs... üzerine, aynen bizim partiler gibi meetingler... millet notebooklarını kapıp geliyor, muhabbet vs... o hafta sonu işim olduu için gidemedim ama çok da üzüldüm gidemediime...
eminim, oraya gelen kişilere "dhtml compo" lardan bahsedebilseydim, flash ve javascript ile nelerin yapıldığını gösterebilseydim çok hoş olurdu...
keza 2 gün önce facebook'da "ilk bilgisayarı c64 olanlar" gibi bi grup gördüm, grubu açan bayana, ( türk, hp sweeden'da ) mesaj attım. halen bizlerin c64 kullandığını, c64'de halen süper aktivite olduunu, hatta bizlerin yılda 2 kez parti yaptığımızı vs vs vs... bayandan cevap geldi;
) evet ben biraz araştırınca partilerin zaten yapılmakta olduğunu gördüm ama anladığım kadarıyla bunlar biraz underground camia arasında kalmış, hani haberinin olması için ciddi takip etmen gerek ya da bilgisayarla yoğun olarak ilgilenen bir kesimi çekmiştir. TR demoscenele ilgili bir topic de açtım ama ilgilenen olmadı. Nightshift partiyi incelemiştim bu arada.
Benim kafamdaki şey daha müzik odaklı aslında oyun ve bilgisayar kısmından öte. Commodore SID tunelarının ve remixlerinin sahnede canlı veya Djle çalındığı bir parti, yani daha çok bir elektronik müzik aktivitesi.
Grubun adı birden çıktı ama biraz yanlış yaptığımı farkediyorum. Değiştirme şansım olsa Commodore 64 Sevenler şeklinde değiştirirdim ama maalesef değiştiremiyorum Ama amacı aslında Commodore modellerinden herhangi birini kullanmış, o günlerdeki heyecanı yaşamış insanları biraraya getirmekti...
bu grupta 1.200 kişi var sanırım... yani hiç bi resmiyeti yada ciddiyeti olmasada 1.200 c64 sever... bunların en az 100 tanesini kazanamazmıyız? kazanmaktan kastım, o arkadaşların biranda scener olması değil. yani product çıkarmaları değil. en azından organizasyonlara gelip destek olurlar... ne kadar kalabalık olursak sponsor bulmak, hediye dağıtmak kolay oluyor...
ben tabi yine işi "party" olaylarına bağladım
... ama neticede, en büyük sıkıntı sanırım biz kendimizi dış dünyaya anlatamıyoruz. kapalı kutu... tonla adamın myspace'de account'u var müzisyen olarak. müzik yapıyorlar... türklerden bahsediyorum... çoğu istanbul'da oturan... elektronik müzik yapıyorlar... bi şekilde bu insanları müzik compo'lara dahil etmek lazım...
yani en azından, "new skool" bi scene'i tam gazlarsak, biz c64/amiga sevenler de bundan faydalanabiliriz diye düşünüyorum...