bu noktada yarışmanın sunucusu size aslında 1/3 ihtimali mi yoksa 2/3 ihtimali mi seçmek istediğinizi sormuş oluyor. yani o sizin seçmediğiniz iki kapıdan birini açması bir şeyi değiştirmez. sonuçta sizin ilk seçiminizde arabayı tutturma ihtimaliniz 1/3 iken, seçiminizi değiştirdiğinizde bu oran 2/3'e çıkmış oluyor.
burada tam ne demek istedigini anlamadim ama bana hesabinda yanlislik varmis gibi geliyor. Uc kapiya A B ve C diyelim. senin yaptigin gibi kecileri 0 arabayi 1 ile modelleyelim. bu problemin toplam sonuc uzayinda uc eleman var:
ABC:
---
001
010
100
yani araba ucunden birinin arkasinda. diyelimki A'yi sectin. Anin arkasinda olma sansi yani P(A) = 1/3. diyelim ki sunucu bunun uzerine c kapisini acti ve sana soruyu sordu. Su an iki secim var A veya B. Ayrica C degil. Dolayisiyla bu bir "Conditional Probability" (maalesef Turkcesini bilmiyorum)
Bu iki secenegin arkasinda araba olma oranlari sirasiyla
P(A|C') = P(A and C') / P(C') = (1/3)(2/3) / (2/3) = 1/2
P(B|C') = P(B and C') / P(C') = (1/3)(2/3) / (2/3) = 1/2
dolayisiyla olasiliklar esit ve 1/2 ler. yani bu esnada yarismacinin secenegi degistirmesi sansini artirmiyor. "Tutturma sansinin 1/3 ten 2/3 e yukselmesi" gibi bir olay soz konusu degil yani. Tutturma sansi basta 1/3 iken C acildiginda 1/2'ye yukseliyor. ve secimin degistirilmesi yoluyla sans artmiyor.
Gozden kacirdigim birsey var mi?
Sevgiler