Selamlar.
1) Sobee'nin açıklaması "Gemi batıyor, terkedin" diyordu, merak ediyorum serverlar boşalmaya başladı mı?
Sunuculara cok uzun sure bir sey olacagini sanmiyorum. Zira oyunun var olan icerigi zaten oyunculari uzun sure mesgul edecek nitelikte.
2) Açıklamanın rahatlığı gösteriyor ki tüm haklar mynet'e ait. Aksi taktirde mevlüt dinç kendi kuyusunu kazmış olmaz mı?
Açıklama rahat bir açıklama değil.
3)Her durumda gerçekten umut verici bir proje rafa kalkacak gibi görünüyor.
Boyle olacagini tahmin etmiyorum. Her zaman umutlu olmak gerek.
4)Peki ne yapılabilirdi sizce? Mynet/sobee ikilisinin de pes etmiş olmaları oyunun para kazanmamış olması ise, ne eksikti? Açıklama amatörce de olsa, sobee'nin oyunun çıkması ve bu güne kadar sürdürülmesi konusunda neredeyse profesyönelce çalıştığına inanıyorum.
Oyunlarin daha basarili bir hale gelmesi icin sadece developerlarin yuksek dunya standartlarini yakalama amaci icerisinde olmasi yetmiyor, ayni keyif ve heyecani, ayni standartlari yakalama gayretini yayincilarin da duymasi gerekiyor. Developerlarin bir cok seye dikkat etmesi gerektigi acik olan bir sey (oyunun sistemi, dengesi, senaryosu, kullanici dostu olmasi, grafikleri, efektleri vs.) Ancak yayincilarin da oyunu pazarlarken dikkat etmeleri gereken bir cok husus var. Ve genelde, oyunlar soz konusu oldugunda, mercek daima developerlar uzerinde ve olayin yayincilik kisminin onemi goz ardi ediliyor. Ornegin bir yapip on duyuran bir cok oyunun oldugu bir sektorde, on yapip bir duyuruluyorsa, bosa harcanan bir emek var demektir.
5)Sınırlı kaynakla kotarıldığı çok belli olsa da aynı kaynak kullanılarak daha iyisi yapılabilir miydi?
Oyun sektorunun varoldugu bir ulkede, bu kaynaklarla pek bir sey yapilamazdi. Boyle bir oyun ancak, oyun sektorunun ve oyunun olmadigi bir ulkede kurulan bir ekibin icindeki, oyun sektorunun gelismesinin onemine inanan, biraz fazlaca idealist insanlarin, sonunda bu isten de biraz olsun para kazanabildikleri icin sevkle calisarak ortaya koyduklari asiri yuksek efor sonucu ortaya cikabilir(ekiplerdeki idealist insan sayisi ne kadar cok ise, sans o kadar fazladir). Oyun sektoru gelistikce, benzer nitelikte bir oyunu cikarabilmek icin ihtiyac duyulan kaynaklar da artacaktir.