@nightlord: yok abi işletme mezunu değiller, hepsi mühendis. işin aslı şu ki senin yazını "oh nasıl da soktum" şeklinde yöneticilerime terbiyesizlik yapma amacıyla onlara göndermedim. aksine ben yine bizim firmayı bu konuda birçok firmadan daha iyi durumda görürüm. yine de elbette ki birçok hatası var bizim firmanın ve bunları yavaş yavaş düzeltirken bu yazının da yol gösterici olabileceğini düşündüğüm için yolladım.
gel gör ki bu biraz da tecrübe işi. firmamın yazılım ekibi ben ve Endo tarafından 2002 senesinde oluşturuldu. firmanın asıl kuruluş tarihi 1972. yani firmanın geçmişi ve tecrübeleri çok sağlam. ancak yazılımın bambaşka bir iş olduğunu kendileri de zaman içinde gördüler. benim firmamda yapılan en büyük hata bir işin uzun sürmesine olan tahammülsüzlüktür aslında. 4-6 ay sürecek bir işi detayları anlattıktan sonra abartmıyorum "yarın biter mi? o zaman ne zamana biter?" şeklinde ele alıyorlardı yakın zamana kadar. bu taa ki yazılım sektöründe uzun yıllar yöneticilik yapmış işi bilen birinin başımıza gelmesine kadar devam etti. şu anda bu tür komik muhabbetler yapılmıyor, yapılıyorsa da söz konusu yönetici ile patronlar arasında dönüyor, bize intikal etmiyor.
tabii her firmanın iyi tarafları kadar kötü tarafları da var. mesela bizde yalnızca satışa değil yazılım ekibine de zaman zaman pirim teklif ederler. sonuçta hiçbir ekip pirimi alamaz. yani ekipler arası bir adalet var ama bu iyi anlamda değil
senin yazından en çok çıkarım yapmalarını beklediğim konu kritik tasklerin önemi konusu. o kadar satış odaklı düşünüyorlar ki programın stable olup olmaması onlar için ikinci planda geliyor. piyasaya bir an önce çıksın, sonra fixleriz mantığı hala devam etmekte. yani satışların düşük olmasına tahammülleri yok ancak programın buglı olmasına tahammülleri var. ve programın bugları yüzünden satışların düşme olasılığı onlar için kriter değil. böyle ilginç bir durum söz konusu. "daha hiç test edemedik, hatta daha bitmedi bile" dediğinizde "iyi bu cumaya testleriyle bitirmiş ol" diyebiliyorlar. bitiriyor muyuz? evet. o testlere test denir mi? hayır. dolayısıyla senin yazının olaylara daha geniş bir gözlükten bakmaları açısından bir parça yardımcı olabileceğini ümit ediyorum. özellikle de satış, reklam ve diğer konuların geliştirme sürecinden farklı ele alınması yerine hepsine bir bütünün tamamlayıcı parçaları olarak bakmaları ve projenin yapısı ve o anki gidişatına göre daha çok problem gözüken yönüne eğilmeleri bakımından önemli.