Ben de decipher'a su noktada katiliyorum. "hey gidi gunler o zaman oyleydi simdi boyleydi" falan tartismalarinin cok da kimseye faydasi yok. Soz meclisten disari (bu topictekiler ustune alinmasin sakin), ben bazen bu hey gidi gunler muhabbetini oyle adamlardan duyuyorum ki, sanirsin adam zamaninda 10 tane demo cikarmis, yabanci partilerde derecelere girmis falan, oyle bi tonda konusuyor. sonra bi bakiyorsun adam zaten eskiden de bisey yapmamis
boyle durumlari komik buluyorum.
decipher'a katilmadigim nokta bunun c64'le ilgilenmeyenler icin "asagilayici oldugu". Burada bu muhabbetleri yapan kimse bence pc scenerlarini asagilamak icin yapmiyor. daha cok kisisel ozlemini dile getirmek icin yapiyor. Ayrica arada bir bazilarimiz c64 scene'inin kulturel olgunlugundan bahsediyoruz. Bu da asagilama degil, teknik bir tesbit. Bu tesbitin dogrulugunu ayrica tartisabiliriz.
scene'in yararli olup olmadigi sorusu genis bi soru. herhalde her scener, scene aktivitelerinin en azindan kendine bir miktar yarar sagladigi (ogrenme, sosyal iliskiler, baska disiplinlerden adamlarla beraber calisma gorgusu vs) konusunda asagi yukari hem fikirdir diye tahmin ediyorum. parasal bir kazanc dogrudan saglamiyor olabilir (ki ben is gorusmelerimde cv'mde yazan demolarin hep sozunun acildigini ve bana olumlu puan oldugunu hissetmisimdir).
Spaztica'ya da su noktada katiliyorum. Diyelim ki bu isin hic yarari olmasa ne olur. Illa yarar umularak mi yapilacak? Scener olmak isteyen adamin keyfinin kahyasi mi insanlar? herkes ne ile ugrasmak isterse ugrasir
Butun bunlarin yaninda bu topic'in acikca ortaya koydugu ve hepimizin bildigi de bir gercek var. Scene, Turkiye'de ciddi sekilde zayifliyor. Ben bu gidisle 2009 yilinin <5 adet, 2010 yilinin bu gidisle 0 (yaziyla sifir) urunle gececegini tahmin ediyorum. Umarim yaniliyorumdur.
Stranger'in yazisini boyle algiliyorum. Stranger da belli ki bu durumdan zevk almamis ve "ulan niye boyle ya neden o zaman daha hareketliydi" diye bi efkarlanmis. ortaya bu yazi cikmis.
Buna cevaben ref'in scene ve kultur ve partilerin carpitilmasi/bahanelerimiz konulu fikirlerine buyuk olcude katiliyorum (katilmadigim tek bolum demolari "sanat adletmek" ama bu ayri bi konu
). Evet su an birisinin kalkip 1 dakikalik biraz ozenli bir opengl/d3d demosu yapmasinin veya amiga/c64 demosu yapmasinin onundeki engel nedir ki? var mi bi engel?
pc'lerin cok degisken olmasi yuzunden mi pc demosu cikmiyor yani tr'den? ya da scenerlarin hepsinin bir 3 sene onceye gore birden hayatlari mi cok yogunlasti? pc'yi yeterince oldschool bulmuyorsak neden c64 / amiga /speccy/ cpc/ atari demosu cikarmiyoruz. d3d ogrenmek mi zor? matrix matematigi mi zor? c++ mi ogrenmek zor? Nedir yani? Motivasyon mu az? demoscene daha unlu olsa tr'de hepimiz daha mi motive olacaktik? ya da daha "faydali" olsa daha mi cok vakit ayiracaktik? Su an gunumuzde "uzerinde ugrasirken d3d/ogl/c++/ooad/generic programming vs. vs. ogreneceginiz" bir aktiviteden "daha faydali" ne aktivite var ben hakkaten bilmiyorum
iste 5-6 yil ust uste bu konularda biseyler yaptiktan sonra son 3 yildaki kabus gerilemeye ve su anki bosluga bakinca insan ister istemez bu sorulari sormaya basliyor. ve sonucta hyrdrogenin bastaki formatinda soru dizileri ortaya cikiyor.
ben kendim de dahil olmak uzere "tembeliz" diyorum
gelin once bunu kabul edelim. birbirimize durmadan "evet ya vaktim yok hic, senin de yok di mi vah vah" diye savunma mekanizmasi olusturacagimiza, durustce diyelim ki "ben bu partiye bisey yapamadim cunku tembelim, iyi planlayamadim zamanimi, suclu 100% benim."
Bir de alakasiz, bence decipher katiyen c64 ogrenmeye falan zaman harcamasin istemiyorsa. Bu verimli degil, shader ogrensin, oo ogrensin, C++'in dibine vursun, source filelarinda tab yerine space kullanmasi gerektigini ogrensin ( inside joke
). Pc'de scener olmak icin c64 bilmeye gerek olmadigini dusunuyorum. Belki c64 coder'i olmak 2002-2005 arasinda falan shaderlarda bazi trickleri anlamak acisindan yararliydi (bazi calculationlarin pre-calculated texturelarla optimize edildigi donemde falan) ama artik modern GPU'larda oyle optimizasyonlara da artik gerek yok. Dolayisiyla su an 2009 yilinda PC'de demo kodlayacak birisinin C-64 bilgisinden nasil faydalanacagini goremiyorum. Benim nacizane fikrim, Decipher kardesim, sen ful force dal PC codelamana, "hey gidi gunler" muhabbetlerine de takilma ve asagilama olarak algilama. Hadi bakalim