3mevsim ben de aynı, win95'ten beri windows kullanıyorum. Sonradan okul projeleri ile linux ile de tanıştım ve baya sevdim. O zamandan beri bilgisayara her zaman bir linux bir de windows beraber kurulu bir şekilde kullanıyorum.
Bu aralar en çok Windows 7 kullanıyorum. Bu sene biraz oyuna sardırdığımdan da olabilir, ve bilgisayarın hakkını en iyi şuan windows 7 verdiği için de olabilir. Doğru düzgün sürücü bile yüklemedim, gitti aslan buldu indirdi hepsini. Yukardaki araması süper, eskiden bunun için total commander gibi programlara gerek kalıyordu. Windows 7 sanırım en mutlu olduğum windows sürümü. Tabi yüksek donanım isteklerini ve fiyatını göz ardı edersek. (Bu fiyat konusu çok dert oluyorsa, bir çok bil müh. öğrencisi kendilerine verilen akademik lisansları kullanmıyor, onlardan rica edebilirsin)
Windows'ta işler hızlı evet ama linux'ta da yolunu yordamını bilirsen daha da hızlı. Hazır paketi varsa tek satır komut ile indirip kurabiliyorsun. Yada daha önceden aşina olduğun bir şeyse adımları bir bir yapmak ve komut satırından kayan yazıları izlemek eğlenceli oluyor.
Tabi bu olmadığı durumlarda macera başlıyor, ordan şu paketi indir, burdan şunu bul, derle, çalışmadı bir daha.... Yani öğrenmek ve eğlenmek için linux süper ama altı üstü bir mp3 çaldırmak için zamanında 3-4 saat uğraşmıştım, o zamanlar hazır paket kurucusu da yoktu, sağdan solda apaçi gibi duran kütüphanelerden xmms'i kurunca baya bi sevinmiştim. Tabi bana göre büyük ama insanlık için hiç bir anlam ifade etmeyen bu uğraşa sevinmek de sanırım tüm linux kullanıcılarının içinde olan bir şey.
Linux olarak Ubuntu'yu tercih ediyorum, kullandığım en sorunsuz linux sürümü, ve ailenin diğer üyelerini düşünürsek onlar için de en insancıl linux sürümü.
Bunların haricinde, linux daha sağlam, yok windows çürük gibi şeylere inanmıyorum. Kaç tane linux sürümüm durduk yere göçtü, ekran kartını defalarca yüklememe rağmen arada bir unutup bana tekrar yükletmesi, yani linux'un dertleri de bitmiyor. Ama belirttiğim gibi bu dertlerle uğraşmak keyifli olabiliyor.
Senin soruna gelince, windows üzerinde uzmanlaşcak fazla bir şey yok, ama linux için var, ilk akla gelen devasa bir kabuk sistemi var (linux shell) onu öğrenmek ve işlerini öyle halletmek güzel bir yatırım. Zaten kendin de söylemişsin, linux kullanırken kendinini geliştirebiliyorsun.