Vigo'nun post #3'de yazdiklarina atfen...
Her seyin bu kadar kolay erisebilir olmasi, ortaligin 'open source'larla dolu olmasi, uretim kavraminin 'buyuk hacimlerde tuketime' donusmesi beni de rahatsiz ediyor(du). Evet ben de goreceli olarak 'eski topragim' ve belki yenilik beni de fazlasiyla rahatsiz ediyor.
Scene, hatta birakin scene'i bilgisayarlarla ugrasmak daha ozeldi esku guzel gunlerde. Cunku sizi hak'katen farkli kilardi. Herkesin evinde bilgisayar yoktu, bilgisayar olan herkes saatlerce basinda otumazdi... Simdi? Herkes bir seyler swap ediyor, oradan bir acik kod bulup bir seyler kurcaliyor, herkes wikipedia'ya, bir log sitesine oraya buraya bir seyler yazip duruyor.
Bu yuzden, 1980'lerin sonuyla baslayan ve Internet'in ticari anlamda yayginlastigi 94'e kadar olan yillari dusununce benim de icim bir hos oluyor.
Ama oturup dusununce, belesligin ve tuketimin bu kadar artmasina kizmamak gerektigini dusunuyorum. Sonucta bu, bilgiye erisimin artmasina paralel bir surec.
Belki biraz kaba bir benzetme olacak ama az sayidaki insanin yogun sekilde bir seye ugrasmasi (eski scene) bence bir sekilde aristokratik yapi demek. Bilgi serbestlesince, aristokrasinin satolari yikildi. Yine yanlis anlasilmasin ama "siradan koylu adam" da satolarin icinde gezmeye, ahkam satmaya basladi. Sanirim bu yuzden, eskileri daha cok rahatsiz ediyor herkesin bilgisayar klavyesi basinda saatler geciriyor olmasi... Kucuk bir kitleye ait 'ozel' bir ortam, bir anda ulusal muze gibi herkese acildi.
Ama bana kalirsa, yukarida da dedigim gibi, bu bir surec. Bir anda sekerci dukkanina birakilan cocuklar gibi su an herkes sekerlere saldiriyor. Sekerlere doyunca insanlar, durum degisecek bence. Uretmek, sinirlari zorlamak, var olani sapur supur tuketmek yerine sorgulamak insanlari, en azindan bir grubunu, daha cok ilgilendirir olacak...
Ozetin ozeti... 94'den beri, artan bir hizla, herkes hizli ve belki de bedelsiz bir yolla kendini ifade ediyor. Scene kavraminin temeli olan kendini, dusunceni gostermek de boylelikle anlamini kaybediyor. Ama scene'in temelinde hala gucunu koruyan baska bir kavram daha var: yaraticilik, sinirlari zorlama. Bence belescilik sureci asildiktan sonra insanlar tekrar yaraticiliga dayali uretime prim verecek.