selam herkese,
uzun suredir yogunluktan bir turlu plazma 2'ye hakettigi reaksiyonu yazamadim. bu sure zarfinda pek cok reaksiyon gelmesi ve bunlarin bir kismini da cevapsiz birakmis olmamdan oturu duydugum rahatsizlik katlanarak artti. simdi sonunda biraz bosluk bulabildim ve iste yorumlarim
outfit...
Birinci sayinin en cok elestiriye maruz kalan noktasi ikinci sayida kullanilabilirlik acisindan cok ciddi gelisme kaydetmis. artik insanin dergiyi okurken cebellestigi bir arayuz degil hakikaten yardimci olan ve bi sure sonra tamamen akiskanlasan bir arayuz. decipher'i tebrik ediyorum. ozellikle derginin cikmasina yakin zamanlarda ekstra caba gosterip outfiti bitirdigine dair duyumlar aldim
bunun icin ayrica tebrik ediyorum kendisini. hatta ettim msn'de sizin haberiniz yok neyse...
Ayrica muzik ve kapak grafigi de dikkat cekici. dergiyi ilk actigimda "anaaa flexi amma farkli bi muzik yapmis" dedikten sonra muzigi yapanin Max oldugunu ogrenince "haaaaaa" seklinde (once saskinligi gecip ardindan daha da saskinlasan bir haaaa dusunun) tepki verdim.
Bir Bronx uyesi daha mi aktiflesiyor diye umutlu bir sevinc yasadiktan sonra, nightshifte el cizimi ile birinci olan rephisto, "ayni grafigi icabinda catir catir pixellerim ulan" diyerek kendini (scene anlaminda)ispatlarken biz nightshift organizatorlerini ise pixel compoyu ayirmamak konusunda bir nebze bile aklamadi
Onun disindaki menu grafikleri hos fakat biraz fazla minimal bence. NE biliyim mesela ucuncu sayida soole daha albenili biseyler umuyorum
Yazilar
Oncelikle ikinci sayidaki editorlugun birinci sayiyi baya katlayip kenara koydugunu soyleyerek baslamak lazim. Bir disk dergisindeki bana gore en onemli olay bu. bunun icin spritus ve hidrojeni cani gonulden kutluyorum. derginin butun yazilarina yayilmis genel bir tutarlilik ve kalite standardi bu sayiyi cok okunur ve klas kiliyor bence. dergi ilk ciktiginda iki gun boyunca basimi kaldiramadim okumaktan. gercekten genel olarak yazilardaki uyum, kros-referanslar hepsi super
Haberler bolumunde PC haberleri Anes'in cabalariyla toparlanmis durumda. Sonraki sayilarda daha da detayli toplayacagini soyluyor ki bu beni daha da hevesle 3.sayiyi beklemeye itiyor. nitekim ben sahsen pc scene deki genel durumu cok fazla takip edemiyorum. anes bir nevi digest hazirlamis oluyor benim gibiler icin ve bu bulunmaz bir hizmet
zaten anes bunu demo reviewlerinde de yapiyor. Onun heyecanli ama objektif anlatimi sayesinde haberim olmamis olan 2005 demolarini izleyerek daha uptodate olabildim. 2005 pc demo review serisi bence her iki sayinin en iyi yazilarindan
skate benim hayli yakindan takip ettigim iki c64 demosunu hakkiyla review etmis. Hakkiyla review etmek deyince Caret ve nothing yorumlarinda ben ve hydrogen disinda hic yorum olmamasi beni biraz hayal kirikligina ugratti. buyuk cabalar verilerek hazirlanan bu demolari yapanlara tek tesekkur edisimiz partide on saniye alkislamak olmamali.
Nightshift bolumundeki yazilar benim icin cok eglenceli idi. ozellikle mini roportajlarda bir kac yerde yuksek sesle kahkaha attim
bir kere sorular cok iyi secilmis, cevaplayanlar cok cok iyi secilmis. hele o peandoas ve ragnorun scenerlar partiler konusunda ne yapmali bolumundeki cevaplari yok mu
buna bagli olarak peandoasa kendi dediklerini yapip plazmaya yazi yazmasini oneriyorum. ya kardesim daha direk nasil soyleyebilirim bilmiyorum. peandoascim canim kardesim sen super yazi yazabilecek bi adamsin. bu sayida heyecanla peandoasin yazisi var mi diye baktim ama yok. hadi guzel kardesim otur biseyler yaz biz de mutlu mutlu okuyalim.
Ve Ragnor... sen ne guzel bir insansin. butun scenerlarin senin o soruya verdigin cevabi kendine dustur edinmesini diliyorum. TAM TAM DOGRU BAKIS ACISI
Yine scene demolarini anlamak bolumundeki pc yazilari ozellikle anes'in yazisi bana cok faydali olup, ilk pc demomda anes'e extra special greets gecilmesine sebep olacak (sensei ve deniz piri ile beraber). nightlord'a shaderlar veya boost gibi konularda yonlendirme yapin siz de special greets alin
Demon kardesimi yanaklarindan opucem ama biz karanlik gece canlilari aleminde oyle yanaklarindan opmek falan ters hareketler. demon ve nightlord fazla yakinlasti falan gibi dedikodular cikar sonra allah muhafaza. Bu vesileyle ragnor kardesimin "naparim da demonun listesine degil archangelin listesine girerim" dusuncesi bir kez daha kendisinin ne dogru icgudulere sahip bi insan oldugunu gosteriyor. valla o kadar karanlik bi adamim ben bile demondan cekinirim (o da benden cekinir
) Archangel adli yazara da umutlarinin hep yuksek olmasini diliyorum.
Vigo'nun analizi "hadi be kardesim hadi artik" seklinde hepimizin bazen icinde duydugu o serzenisin yaziya dokulmus hali. allah vigoyu basimizdan eksik etmesin
bu sayinin roportaji yapildigi kisiler benden cok daha ilginc adamlar oldugu icin birinci sayidaki roprtaja baya takmis farki
bu poison ve ghostrider acayip adamlar allah sizi inandirsin. ben biraz chat yaptim kendileriyle chatte gayet hossohbetler. keske partiyede Thief oynar gibi gelip gitmeselerdi de daha cok sohbet etseydik
neyse darisi 7d6ya
Egitici dokumanlar bolumunun bu sayida biraz zayif kaldigini dusunuyorum. Skate'in yazisi haric diger yazilar bana gore cok kisitli alanlari kapsiyor. yani aslinda neredeyse skate'in yazisi haricindeki diger yazilar birlestirilip bit pazari kosesi olabilirmis... tamam abarttim
demek istedigim daha detayli ve uzun dokumanlar (hatta yazi dizileri) lazim. Hydrogen'in pixel grafik kursunun devaminin bu sayida olmamasi benim (ve diger Aesrude grafikerleri) icin hayal kirikligi oldu. devamini 3. sayida mutlaka bekliyoruz sayin hydrogen.
Bir diger konu da bir okuyucu olarak plazmadan bir adet PC ile mod muzik yapma tutoriali rica ediyorum. Ha? Ne? flexi bi tane yaziyor mu? Ha tamam super o zaman...
Story of the long box'in perde arkasi (ozellikle o chapterdaki muzigin farkli olmasi ile) cok lezzetli bir chapter olmus. Aslinda Mrr'dan genel gorsel iletisim hakkinda bir yazi (dizisi) okumak super olurdu.
Son olarak Skate'in geyik yazisi bugune kadar cikmis en geyik olmayan geyik yazisiydi. ben sahsen bi dergide hic geyik yazi olmasa da eksikligini hissetmem ama skate konuyu cok anlamli bicimde savunmus ve sanirim pek cok kisi icin de tadinda yer alan geyik yazilar dergiyi daha sicak kiliyor.
Benim dergiyle ilgili yorumlarim bunlar. Bunun yaninda cizgi roman ile ilgili verilen reaksiyonlar icin cok tesekkur ederim. aslinda zamansizliktan dolayi benim istedigim kalitenin cok altinda oldu (renklendirme flat kaldi, ben golgeleme de yapacaktim normalde). neyse zaten cok da iddiali olacagim bir konu degil bu ve bunu yapmaktaki en temel amacim olaylari yasayan organizatorlerin yuzlerinde bir gulumseme yaratabilmekti. zaten onlari parti boyunca yeterince yuk altinda biraktim, bari bu sekilde onlara kucuk ve samimi bir hediye vermis olmak istedim.
bu arada sonraki sayilarda yeni maceralar falan olayini direk unutun
nice grafikerlerimiz var ve benden cok daha iyi yapacaklarina eminim...
Bu arada cizgi roman ile ilgili iki kucuk trivia ile bitireyim.
1) hipnotik resim'in gorundugu uc karede de farkli cizildigini biliyormuydunuz
2) 3.sayfada parti mekanini uzaktan gozteren karedeki herkes gercek kisiler. Oraya bakip kimin kim oldugunu tahmin edebilirsiniz. ben bi tuyo veriyim. mesela merdivenleri cikan Ragnor
tabi hepsini anlamaniz zor ama (yani mesafe cok uzak yoksa ben bire bir aynisin cizdim herkesin de) yine de o karedeki herkes gercek onu bilin.
Plazmanin ucuncu sayisini heyecanla bekliyorum. editorlerden ucuncu sayiya dair deadline vs bilgisinin henuz cikmamis olmasi bu heyecanimi yer yer endiseye de donusturmuyor degil.
Herkesin eline saglik