Bu konuda, defalarca birçok yerde tartışmaya girdiğim olmuştur, aksini ispat etmeme rağmen bi süre sonra bakıyorum ki kendimle kavga ediyorum
"Reklam ajansları daima MAC kullanır" tribine ULTRA UYUZ olduğum için ve bizim de kendi çapımızda işlettiğimiz bir firma olduğu için buradan örnek vermek isterim.
2008 senesinde en son model bir macpro almıştık çift monitörlü (2x 2ghz dualcore xeon işlemcili, 7800gt ekran kartlı ve 250gb harddiskli, ram de 2gb ddr2 667mhz) final cut, adobe, vs vs sorunsuz çalışıyordu. adobe güncellendikçe, işletim sistemi patch'leri çıktıkça makina bir ağırlaşmaya başladı, dedik ki "ram takalım hacı, kesin ondandır" gittik 6gb ram daha aldık (çok deli bir para vermiştik) , etti sana 8gb ram. adobe cs5 çıktı, snow leopard, lion derken baktık ekran kartı da tekliyor, dedik ooo çakalım buna bir ati bitsin gitsin. çakamadık tabii. hayyvan gibi para istediler, dedik "bi dakka usta, bu böle olmaz"
bu arada mac'i sadece video, keynote sunumları, basılı malzeme için kullanıyorduk. geçtiğimiz aylara kadar napalım diye düşünürken, yeni macpro'lara baktık.
toplamda bize uygun bir sistem 10.000 küsur tl'ye çıktı. ben bir pc toplayayım bir de ona bakalım dedim.
sandybridge işlemci, x79 mimarili bir anakart, 32gb ddr3 1600mhz ram, 3gb HD7950, 128gb SSD, 1 TB disk, 24" ekran derken bize maliyeti 4900tl+kdv gibi birşeye geldi. direk mac'i satıp bu makinayı aldık ve makinanın uçtuğunu, mac'le kıyas bile edilemeyeceğini söylememe gerek duymuyorum bile. hydrogen'in dediğine burda katılıyorum çok net olarak.
MAC'in artıları bana göre sadece aşağıdaki maddelerdir:
- Monitörü yüzünden color correction'ı diğer pc'lere göre (eizo, lacie monitörler hariç) daha doğru veriyor ama monitörlerindeki tepkime süreleri de yerlerde...
- donanımla arası olmayan ve işletim sistemiyle uğraşmayanlar için (tweak, registry, virüs, zart zurt) biçilmiş kaftan
Gerisi para tuzağı.