asıl problem "demo" lafından da kaynaklanıyor olabilir. bir şeyin "demostrasyonu" yada "demostration" nın kısa yazılımı ya... müzik grupları da "demo" kaydı yapıyor... yada bir sunuma gittiğiniz zaman "hadi projenin demosunu yapalım" yada "biz demoya gidiyoruz" denilebiliyor...
"sahne" ve "alem" lafı bence de biraz alakasız...
aslında önce "demo" denen şeye bir karşışık bulmamız lazım daha sonrada bunun scene'ne bişi bulmak lazım...
gelelim "türkçe" durumuna... ben çok ciddi şekilde "uluslararası" terimlerin türkçeleşmesine karşıyım... hele kod ile ilgili şeylerin türkçeleşmesine....
içinde bulunduğumuz "olay" çok uluslu olduğu için, bence, herkes kendini buna alıştırmalı... "roto-zoom" diyince bi finli coder da anlar ne olduğunu...
"connection'ı açmamışsın" diyince, database'e bağlantı yapmamışsını anlamalı herkes... ben zaman zaman komik şeylerle karşılaşıyorum, asp yada php code'larda... süper gülüyorum. işin içinde de çıkmak mümkün olmuyor....
tabi, tüm bunların kararı yine kişiye kalmış şeyler... yani eğer kendini global bir scener olarak görüyorsan ona göre davranman lazım... bizden başka da kendi diline çevirme hissi çeken yoktur...
biraz sert olucak ama, bilgisayar işleri ile uğraşıyorsan sike basa az da olsa ingilizce bilmek lazım... türkçe işletim sistemi karşısında "zönk" diye çakılıyorum... belki sizlerde çakılıyorsunuzdur...
özümüzü kaybetmeden diğer scener'larla yarışmak, arkadaş olmak, muhabbete girmek için pek çok şeyi ingilizce yapmak lazım...
diceksinizki "e vigo, peki biz kendi scener'larımızı nası kazanıcaz?" evet bunun cevabını bende bilmiyorum...
nlord'un dedii gibi, ns06'da "bayanlar free giriyor" dedik, aynen "karı kaldırma partisi" damgası yedik ... işin üzücü yanı ise, bugün türkiyede, "teknoloji" haberleri veren en elit, en gözde sitesinde oldu bu olaylar...
bence bundan sonra tek yapılacak iş "crossing our fingers" diyip dua etmek
en büyük merakım şu, facebook'u hepiniz bilirsiniz. orada c64'le ilgili "ilk bilgisayarı c64 olanlar" diye bi grupta 1600 kişi filan var. keza irili ufaklı "commodore" "amiga" grupları filan.... bunlar "türk" grupları... nightshift ve 7d8'i düşünerek pek çok gruba üye oldum... parti'leri buradan anons edicem... yani şu facebook belkide ciddi bi işe yaricak... 1.5 miyon kişi var yaklaşık "turkey" networkünde... yani bizim partileri zart diye en az 2milyon kişiye duyurma şansımız olucak bu kez... bakalım bunun üzerine ne olacak çok merak ediyorum....
(
ve vigo yine bi şekilde olayın yönünü smooth geçişlerle başka yere kaydırır ... )