hah, iste orda da ureticinin salakligi devreye giriyor. urun uretip arkasinda durmuyorlar, saticilar birseyler yapmaya calisiyor..
pandorada ureticide saticida ayni kisi oldugu icin, satislar konusunda da umutluyum
Eski bir gp32 kullanıcısı ve bilimum minik(!) bilgisayarcık severi olduğum için bu avangard platformların asıl üretim amacının nintendo gameboy/sony psp gibi bir sektör/piyasa oluşturmayı hedeflemediklerini belirtmek isterim. Bu platformcuklar genellikle hızlı gelip geçen deneysel bir yapıda oluyorlar ve 5-15bin arası bir satış hedefliyorlar.
Özellikle dönemin en güçlü (ve aynı zamanda ekonomik) donanımları barındırmaları aslında bir avantajdan çok dezavantaja dönüşüyor. Bu donanımların (işlemci/depolamavs.) yeni modelleri hemen çıkıyor ve alet aslında piyasaya çıktığı gibi demode oluyor. Mutlaka birileri, bu daha yeni donanımları kullanan bir alet piyasaya sürüyor.
Yani pandora çıkıp 6 ay kullanıldıktan sonra bir üst modeli bir başka firma tarafından piyasaya çıkmış olacak. MSX'in seneler önce yaptığı tarzda bir standart koymadan bu aletlere native yazılım desteği sağlamak da imkansız. Yani platform kısa ömürlü olmaya mahkum oluyor.
Günümüzde bir platformun satış başarısını sağlamak sadece ona yazılım desteğini garantileyecek bir zincir oluşturarak gerçekleşebiliyor. Bu da hiçbir avangard platformun sağlayamadığı bir özellik. Yani işin özü, eğer paranız yoksa yaygın bir platform yaratamayacaksınız demektir...
Elbette şunu de eklemeden geçemeyeceğim: klavye. Pandora'nın klavyesinin olması bence tüm özelliklerinin önünde tek gerçek avantajı. Örneğin, emulasyonla uğraşanlar bu olaya bayılacaklar çünkü şimdileye kadar c64'ümüzü yada spectrumumuzu sanal klavye ile kasıyorduk, şimdi direk elimizde klavye olacak.