Sonunda bol bol test etme imkanım oldu ve işte beklenen yazı:
Alet ile ilgili genel yorumum aletin güzel olduğu ve verdiğiniz parayı hakkettiği. ılk olarak şunu belirtmeliyim kesinlikle üzerinde kod yazabilecek kitleye hitap ediyor. Aynı zamanda mp3 player, video player (fazla deneme fırsatım olmadı ama gördüğüm kadarıyla bir sorun yok, gayet güzel çalışıyor) -ki tv-out adaptörünü almanız ile beraber gerçek anlamını bulacaktır bu özelliği diye düşünüyorum- görevleride görebilmekte.
Oyun kısmını ele alırsak, piyasa oyunları, büyük firmaların oyunlarının hastalarıysanız, ev yapımı oyunlar, bağımsız oyunlar (indie games) ilginizi çekmiyorsa bu alet size göre değil. şimdilik alet için çıkmış bir ticari oyun yok ama eli kulağındadır. Bu alette en çok emulatör desteği var. Ondan sonra sdl ve linux sahibi olma avantajı ile linux oyunlarının port'ları. Onlardan sonra ise bu alete özel yapılmış oyunlar var. ıki emulatör denedim. ılki C64 için Frodo'ydu. Gayet başarılı bir emulatör. Tek kusuru arada kilitleniyor oyun. Nedenini çözemedim. Uae4all adında dreamcast'ten port edilmiş bir Amiga emulatörünü denedim, bendem kick.rom istedi. Elimdekilerin hiçbirini ise beğenmedi beni gıcık etti. Bir türlü çalıştıramadım. Port edilen oyunlardan openglad2x'i ve Raw(another world) denedim. openglad2x'te bir sorun vardı çalışmadı ama fazla kurcalamadım. Raw ise another world'un data dosyalarınıda aynı klasöre kopyalayınca çalıştı ama girişteki kopya koruma bölümününde port edildiğini görünce güzel bir dumur yaşadım
. Bu arada openglad2x'teki sorunda data dosyalarını eklememiş olmam olabilir. Fazla uğraşmamıştım dediğim gibi.
Açıkcası gp2x'e özel yapılan oyunlar genelde böle şirin şirin platform oyunları yada puzzle oyunları olduğu için herhangi birini beğenip kurmadım.
Music player'dan biraz daha bahsetmek istiyorum. En çok kullandığım özelliği bu oldu. Basit bir media player'dan bekleyeceğiniz herşey var. Açtığınız dosyanın klasöründeki diğer dosyalarıda playlist'te kabul ediyor. Equalizer'ı (yanlış yazdım galiba) farklı müzik türleri için mevcut. Sadece 2-3 farklı tür için değil biraz daha detaylı. Yani Hem rock var hem heavy metal, siz anlayın. Ve en güzeli tuş kilidi var bu sayede yolda cebinize atıp dinleyebiliyor ve bu sırada yanlışlıkla tuşlara basıp şarkının içine etmiyorsunuz (keşfedene kadar ben öyle yapmıştım
.
şimdi de gelelim program geliştirmeye. ışin en zevkli kısmı bu. SDL bilen biri için çocuk oyuncağı. Aradaki fark yok denecek kadar az. GP2X için yazacağınız kodda bir iki satırı silip ek biri satır yazıyorsunuz ve PC için yazdığınız kodunuz GP2X'te sorunsuzca çalışmaya başlıyor.
Windows için geliştirme ortamını (DevkitPro) kurdum. Yaşadığım tek sıkıntı kurduğum geliştirme ortamının temel seviyede olması idi.
http://archive.gp2x.de/ 'den Theoddbot'un derlemiş olduğu hazır lib'leri indirip devkitpro'nun klasörüne kurarsanız sorun kalmaz. Yakında basit bir giriş yazısı yazacağım bunun için büyük ihtimalle plazmaya yetiştiririm. Linux içinde geliştirme araçlarını kurayım dedim. Hazır bir script vardı gerekli dosyaları indirip patchleyip kuran, onu denedim ama derleme esnasında sorun çıktı kuramadım, başka bir denemede yapamadım bunun dışında. Ayrıca Mac içinde geliştirme ortamı kurmak mümkün.
Bunun dışında iki haber. ılki SDL'i Hardware destekli olarak derlemişler gp2x için. Ve birde yeti3d motorunu port etmişler. Güzel haberler.
Fiyat konusunda ise ülkeye girdiği andan itibaren yediği vergiler yüzünden biraz şişmiş durumda. Arkasında bir dev bulunmamasıda etken tabi bunda. O yüzden fiyat avantajını kaybetmiş gibi ama yinede daha ucuz. Alet 400 milyon. 100 milyonda pil ve şarj cihazı ile sd kart almak için harcadınız diyelim. Yinede 500 milyonluk değeri ile PSP'den daha ucuz.
Sonuç olarak bu alet son çıkmış oyunların hastalarına değil, hobicilere, eski dönem oyunları severlere, program geliştiricilere, özgür yazılımcılara yönelik bir alet. Bu özelliklere sahip değilseniz ve alet'i aldıysanız yinede sorun olmaz çünkü alet vaat ettiklerini sunuyor ve parasını hakediyor. Ama yinede PSP yada Nintendo DS sizin için daha iyi bir tercih olurdu. Yok yukarıdaki özellikler sizi tanımlıyorsa bu alet size göre.
Son birşey daha, amatör oyun geliştiricileri için bu alet ile ticari oyun çıkarabilme gibi bir olasılık var. Kitlesi sınırlı olsada eğer yaparken SDL kullanmışsanız PC'ye port etmenin yada PC2den port etmenin oldukça kolay olduğuda düşünülürse bir oyun yapıp, biraz elden geçirme ile iki platform'a çıkarabilirsiniz. Bu da azda olsa satış sayılarına yansıyacaktır.
Birde şimdi aklıma geldi Allegro kütüphanesininde bir port'unu gördüm ama denedim. Yinede büyük ihtimalle SDL için geçerli olan port etme, edilebilme kolaylığı onun içinde geçerlidir sanıyorum.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
edit: Pil süresinden bahsetmeyi unutmuşum. 2500 miliamper pillerim 4 saat kadar dayandı ilk seferinde ama ikinci şarjdan sonra sanki bugün 4,5 saati geçti gibime geliyor ama kesin olarak ölçmediğim için bişey söylemem zor. Ama 4 saat'i çıkardılar, bu da iyidir ve ileride firmware update'i ile bu düzelecektir çünkü yanlış hatırlamıyorsam şu anda iki işlemcide kullanılmasada 100 çalışıyorlar. Firmware update'i ile ikinci işlemcinin kullanılmadığı zaman enerji harcamasını önlemeyi planlıyorlar, bu da süreyi uzatacaktır.
Ve Özgür yazılım hastaları için belirteyim hem boot loader'ın hemde kernel'in kodu açık.